PIOTR CIEMNY: Leśne gotowanie – chwasty od kuchni

leśne gotowanie

Poznaj proste i krótkie przepisy z dodanym elementem leśnym, które możesz przygotować na łonie natury!

Majówka w lesie? Spacer z dziećmi? A moze weekendowy citybreak? Jeśli nie wiesz, co możesz przygotować w swojej kuchni, żeby poczuć się jak na łonie natury lub pragniesz znaleźć przepis, który z powodzeniem wykonasz podczas dłuższego spaceru czy wyprawy, mamy rozwiązanie!\

 

Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne.

Skosztuj jak nieziemsko smakują:

  • chimichurri z gwiazdnicą pospolitą
  • grillowana sałata z kwiatami lipy
  • szarpane boczniaki bbq
  • miraliwki – oliwki z zielonych mirabelek

Dowiedz się także jak odróżnić od siebie najczęściej spotykane w polskich lasach rośliny. Jak wygadają ich liście, kora, igły, kwiatostany, szyszki. Wykorzystaj dary natury i odnajdź radość w piknikowaniu.

PIOTR CIEMNY – twórca inicjatywy oraz konta na Instagramie „Chwasty od Kuchni”, regularny gość programów telewizyjnych i radiowych o naturze, ekologii i zielarstwie, a także pracownik duńskich restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin: 108 i Alchemist. Sprawia, że hasło „Znane rośliny w nieznanej odsłoni” nabiera zupełnie nowego znaczenia.