Woda mineralna a woda z kranu: Czy istnieje różnica w jakości i smaku?

8138-1E3yQuGu6vkfZ5lu

Chyba dla nikogo nie jest tajemnicą, że woda mineralna powinna być podstawowym płynem, który przyjmujemy w ciągu dnia. Wciąż jednak można spotkać się z opiniami, według których nawet najlepsze wody butelkowane nie różnią się niczym od „kranówki”, a ich zakup to po prostu niepotrzebny wydatek. Czy tak jest w rzeczywistości? Wody mineralne naprawdę są dokładnie tym samym, co woda kranowa? Przyjrzyjmy się temu tematowi nieco bliżej.

Niektóre osoby wciąż wzbraniają się przed piciem wody kranowej. W tym miejscu należy zaznaczyć, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, woda dostarczana publicznymi wodociągami musi być bezpieczna dla zdrowia, a co za tym idzie – zdatna do spożycia bez dodatkowego uzdatniania. To jednak nie oznacza, że jest lepszym wyborem niż wody naturalne, mineralne i źródlane.

Czym właściwie jest woda kranowa i co zawiera?

Zanim woda dotrze do naszych mieszkań i domów, musi zostać uzdatniona do spożycia. Mówimy tu o skomplikowanych procesach technologicznych,takich jak flokulacja i koagulacja, sedymentacja i dezynfekcja. W rezultacie otrzymywany jest płyn czysty pod względem mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Należy jednak podkreślić, że na finalną czystość duży wpływ ma stan i wiek instalacji wodociągowej. Stare, skorodowane rury „wzbogacają” ją o związki żelaza. Te nie muszą być niebezpieczne dla zdrowia, ale zawsze mają negatywny wpływ na kolor, zapach i smak wody.

Skoro mowa o wrażeniach smakowych i zapachowych, w „kranówce” zawsze można wyczuć wyraźną woń chloru, w niektórych regionach wyraźniejszą niż w innych. Niestety, dodatek tego pierwiastka i jego związków jest konieczny. By poprawić odbiór wody, przed spożyciem można ją przefiltrować lub przegotować.

Woda kranowa zawiera ważne dla zdrowia składniki mineralne, takie jak magnez, sód i potas. Rzecz w tym, że ich stężenie jest zależne od obszaru. Najwyższe występuje w dużych miastach, ale nawet tam nie może równać się składowi wysokiej jakości wód mineralnych.

Wody mineralne a woda kranowa

Naturalne wody mineralne są wydobywane z podziemnych ujęć, położonych na znacznej głębokości. To sprawia, że charakteryzują się pierwotną czystością mikrobiologiczną i fizykochemiczną. W praktyce oznacza to, że nie wymagają żadnego uzdatniania przed zabutelkowaniem.

Ich skład mineralny wynika z lokalnych uwarunkowań geologicznych. Nie ma potrzeby wzbogacania wód mineralnych o dodatkowe pierwiastki, bo ich zawartość pochodzi wprost z natury.

Smak wysokiej jakości wody jest zupełnie inny niż smak „kranówki”. Próżno szukać w nim chemicznego posmaku chloru, który drażni nos i kubki smakowe. Można natomiast wyczuć naturalne nuty, które niektórzy określają jako „górskie” lub „skaliste”. To właśnie ten specyficznym smak zapewnia skuteczne orzeźwienie w upalne dni.

Na korzyść wód mineralnych przemawia także mnogość ich wariantów. Każdy może wybrać naturalny produkt, który najbardziej mu smakuje. Trzeba jednak pamiętać, że aby móc cieszyć się całym dobrodziejstwem natury, należy postawić na wodę najwyższej jakości, wydobywaną z najczystszych i najbardziej wartościowych ujęć. Taką wodą jest Kinga Pienińska, którą znajdziesz na stronie osheeshop.eu/wody-mineralne. Uznany producent ma w swojej ofercie wyśmienite wody niegazowane, ale nie tylko.

Lubisz uczucie orzeźwienia, które zapewniają wody gazowane? Odwiedź osheeshop.eu/wody-naturalne-delikatnie-gazowane. A może wolisz wody smakowe, takie jak osheeshop.eu/wody-smakowe, które zawierają tylko naturalne aromaty? Na osheeshop.eu/wody-smakowe z pewnością znajdziesz coś dla siebie.