Rodzaje i typ mąk zawierających gluten

20220506144826_download

Na rynku istnieje wiele rodzajów mąk, wytwarzanych z różnych ziaren. Stanowią podstawowy składnik wielu potraw, czy wypieków. Ze względu na ich typy, można z łatwością dopasować je do właściwego zastosowania. Ponadto wiele z nich posiada cenne właściwości, które mają niezwykle pozytywny wpływ na cały organizm.

Rodzaje i typy mąk oraz ich zastosowanie

Istnieją rodzaje mąk, które w swym składzie posiadają gluten i takie, które go nie zawierają. Zdecydowanie jedną z najczęściej wybieranych, jest mąka pszenna, która zawiera gluten i skrobię. Ponadto taki rodzaj mąki ma szerokie zastosowanie w wielu różnych potrawach. Co więcej, mąka pszenna posiada dużą ilość białka, witaminy z grupy B, minerały, a także nieznaczne ilości tłuszczu. Warto wiedzieć, że im wyższy typ mąki, tym posiada więcej błonnika. Jest on odpowiedzialny za regulację pracy jelit, czy stabilizację cukru we krwi. Mąka pszenna bardzo często dodawana jest do wielu ciast i innych wypieków. Poduszki z gryki, a także kawa zbożowa, to produkty, które znajdziesz w sklepie Biobabalscy.

Mąka orkiszowa – źródło witamin i minerałów

Mąka orkiszowa jest znacznie bardziej wartościowa od mąki pszennej, chociaż obydwie pochodzą z tej samej rodziny, jednakże z innej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa to źródło minerałów i witamin, szczególnie tych z grupy B. Warto zauważyć, że mąka orkiszowa ma także znacznie niższy indeks glikemiczny niż pszenna. Ponadto ma bardzo pozytywny wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Stanowi doskonałą alternatywę mąki pszennej. Taki typ mąki możesz z powodzeniem wykorzystać, do przyrządzenia wielu wypieków.

Mąka żytnia – niski indeks glikemiczny i niewielka zawartość glutenu

Mąka żytnia jest także bardzo często stosowana w kuchni, jako składnik wielu wypieków. Pomimo, że mąka żytnia ma mniejszą zawartość białka, to jednak ma także niższą zawartość glutenu, co powoduje że stanowi białko o lepszej wartości biologicznej. W swoim składzie zawiera wiele minerałów, takich: magnez, wapń, czy cynk, a także mangan i potas. Taki typ mąki, ze względu na pozytywny wpływ na stężenie glukozy we krwi, polecany jest dla cukrzyków.

Mąka jęczmienna – źródło witamin i błonnika

Mąka jęczmienna zawiera niewielkie ilości glutenu. Posiada ona nieco słodki smak i charakterystyczną strukturę. W większości przypadków mąka jęczmienna stanowi jedynie dodatek do pieczywa pszennego bądź żytniego. Mąki posiadają także określony typ, który oznacza zawartość substancji mineralnych w produkcie.

Mąki różnego rodzaju stanowią podstawowy składnik wielu wypieków. Co więcej, mają one wiele właściwości, które z kolei bardzo pozytywnie wpływają na organizm. Są także źródłem witamin, niektóre mają niski indeks glikemiczny. Mąka żytnia doskonale sprawdzi się w diecie dla cukrzyków, którzy zdecydowanie powinni unikać pieczywa z mąki pszennej. Mąka orkiszowa stanowi doskonałą alternatywę mąki pszennej. Niektóre z wyżej wymienionych produktów, posiadają charakterystyczny smak, który sprawia, że doskonale sprawdzą się do przyrządzania słodkich ciast.