Przepis na domowy twaróg

domowy twarog wypieki beaty

Taki twaróg możecie sami zrobić w domu i to w na prawdę krótkim czasie 🙂 Twarożek jest przepyszny i idealnie nadaje się np. na śniadanie – możecie pokroić go w plastry, polać miodem lub posmarować dżemem, do tego trochę świeżych owoców i pyszne śniadanie gotowe 🙂

Składniki

na około pół kilograma twarogu:

3 litry świeżego tłustego mleka lub mleka od gospodarza
1 litr maślanki
sok z połowy cytryny (lub ocet)

wykonanie:

Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj do temperatury około 70-75 stopni – ale nic się nie stanie, jeśli je nawet zagotujesz.
Do gorącego mleka wlej ostrożnie maślankę i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj, wyłącz gaz, garnek przykryj i odstaw na około 5 minut.
Mleko powinno powoli rozwarstwiać się i tworzyć grudki twarogu.
Łyżką cedzakową wyjmuj twaróg i odkładaj na sito wyłożone pieluchą tetrową.
Pozostaw tak do odcieknięcia – im dłużej twaróg będzie odciekał, tym będzie gęstszy i twardszy.
Gotowy twaróg przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu.

wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

wypieki-beaty-baner