Fish & Grill. Karp w kasztanach i sushi z karpia dały zwycięstwo

fish-grill-2014-legionowo_45

V edycja Fish & Grill (fot. MS)

W minioną sobotę (21 czerwca) w parku przy ratuszu miejskim odbyła się 5. edycja legionowskiego „Fish&Grill”. Daniem głównym imprezy już tradycyjnie okazały się zmagania kucharzy – amatorów i profesjonalistów – przy grillu. Rywalizacji towarzyszył piknik rodzinny.

Karp w wersji sushi „Michalszczanek”

W tym roku o tytuł mistrza grilla walczyło 12 ekip. Drużyny mierzyły się w kategoriach dla profesjonalistów i amatorów biorąc na warsztat delikatnego w smaku karpia. W kategorii amatorów najsmaczniejszy okazał się grillowany karp w pietruszce z sosem pomarańczowym z kasztanami i sałatką serwowany przez drużynę „Time Bandit”, zaś w kategorii profesjonalistów nie miał sobie równych grillowany karp w wersji sushi z czerwoną papryką, świeżym ogórkiem i owocem mango przygotowany przez drużynę „Michalszczanek”, czyli przez Monikę i Martynę Michalskie, od kilku lat prowadzących w Legionowie firmę specjalizującą się w produkcji zestawów sushi na wynos.

Pokazy i warsztaty kulinarne

Podczas dość chłodnego tegorocznego pikniku rodzinnego, oprócz konsumpcji ciepłych smacznych potraw rybnych z grilla, legionowianie mogli również obejrzeć pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Daniela Twardo, współorganizatora i znanego legionowskiego kucharza, spektakularny występ barmański mistrzów świata Tomasza Małka i Marka Posłusznego oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych pt. „Niskotemperaturowe gotowanie ryby w warunkach próżniowych” autorstwa samego mistrza kuchni i jednocześnie jurora w konkursie „Fish&Grill”, Carlosa Gonzaleza Tejery.

Koncerty na deser

Smacznym deserem tegorocznej edycji „Fish&Grill” zamiast grillowanej ryby okazał się koncert otwierającego listę przebojów w „Antyradiu” zespołu „Carrion” oraz występ ulubieńca, zwłaszcza kobiet, Łukasza Zagrobelnego.