Dyplomy za najlepsze potrawy

52045b13a8d6a.jpg

Rozstrzygnięcie „Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2011” było w tym roku szczęśliwe dla Serocka. Do konkursu zgłoszono 79 produktów żywnościowych.

W kategorii Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne wśród nagrodzonych znalazły się mieszkanki Serocka, które zgłosiły sześć potraw. Wśród wyrobów piekarniczych wybrano chleb gryczany na zakwasie autorstwa Marzeny Nowakowskiej. Natomiast najlepszym wyrobem cukierniczym okazały się pagórki mazowieckie. Tę potrawę przygotowała Iwona Garbulińska. Wszystkie te produkty opierały się na naturalnych produktach i były wykonane według starych, rodzinnych przepisów. Obie panie działające aktywnie w Kole Gospodyń Wiejskich w Dosinie i Maryninie, niejednokrotnie już pokazały swój talent i zostały docenione w konkursach. 13 czerwca odebrały gratulacje w urzędzie wojewódzkim. Na ich ręce podziękowania za pasję i reprezentowanie Gminy Serock, złożył również Burmistrz Miasta Serock Sylwester Sokolnicki. Panie dostały dyplomy oraz gorące brawa podczas sesji Rady Miasta.

iw