Witek Iwański z Hotelu Narvil laureatem Prix au Chef de L’Avenir

Gala AGP Hotel Narvil Serock (2)

Na zdjęciu od lewej: Pan Minister Tomasz Jędrzejczak z Ministerstwa Sportu i Turystyki, pani Minister Krystyna Gurbiel z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, członek AG w Polsce pan Krzysztof Urbanowicz, Prezydent AG w Polsce pan Maciej Dobrzyniecki, Szef Witek Iwański z Restauracji Aruana w hotelu Narvil oraz Szef Wojciech Modest Amaro i Szef Paweł Oszczyk - laureaci poprzednich edycji Prix au Chef de L'Avenir.

Witek Iwański z Restauracji Aruana w Hotelu Navil w Serocku po raz kolejny udowodnił światowy poziom swojego kulinarnego talentu – został laureatem Prix au Chef de L’Avenir, nagrody przyznawanej przez Międzynarodową Akademią Gastronomiczną.
W dniu 30 marca 2015 na uroczystej gali w Hotelu Narvil odbyło się wręczenie nagród AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) PRIX – wyróżnień przyznawanych rokrocznie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem kulinarnym. W wydarzeniu wzięli udział członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce – polskiego oddziału AIG, zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów i Hotelu Narvil.

Pełna lista nagrodzonych:

Prix au Chef de L’Avenir: Witold Iwański (Aruana Restaurant),
Prix au Sommelier: Marcin Kur (Restauracja Platter by Karol Okrasa),
Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski za książkę „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.”,
Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek za „Transatlantyk” – Poznań International Film & Music Festival 2011,
Dyplom Honorowy – żółty przewodnik Gault&Millau Polska.

Tym samym Witek Iwański dołączył do zaszczytnego grona laureatów Prix au Chef de L’Avenir, które w Polsce tworzy Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa i Paweł Oszczyk – zwycięzcy poprzednich edycji.

Restauracja Aruana

Restauracja Aruana to ekskluzywna restauracja a’la carte, położona w Serocku w Hotelu Narvil zaledwie 40 km od centrum Warszawy. W Aruanie menu oparte jest o regionalne produkty najwyższej jakości i odzwierciedla również sezonowość w ich dostępności. Specjalnością Restauracji Aruana jest nowoczesna kuchnia polska – tradycyjny smak podany w nowej, intrygującej odsłonie. Nad całością oprawy kulinarnej czuwa szef kuchni – Witek Iwański. W 2013 zespół Restauracji Aruana pod wodzą Witka Iwańskiego zwyciężył w Wine & Food Noble Night – kulinarnej rywalizacji 12 zespołów reprezentujących najlepsze restauracje z całego kraju. Na inauguracyjnej gali pierwszego w Polsce wydania przewodnika Gault & Millau Witkowi Iwańskiemu przyznano nagrodę w kategorii „Młody Talent”. Restauracja Aruana jako szósta w Polsce otrzymała rekomendację ekogastronomicznej organizacji Slow Food Polska.