Wola Kiełpińska. Najlepsze potrawy tradycyjne z całego powiatu

wola-kielpinska-konkurs-kulinarny-2014_09

Konkurs kulinarny w Woli Kiełpińskiej (fot. GP/am)

26 września w budynku remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Woli Kiełpińskiej stoły uginały się od smakowitości przygotowanych na konkurs kulinarny.

Ta zorganizowana siódmy rok z rzędu impreza ma już swoich stałych bywalców. Trudno się dziwić. Po konkursie, w którym notabene można wygrać wspaniałe nagrody, następuje wspólna degustacja.
Konkurs zorganizowany został przez Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Był on oceniany w czterech kategoriach: potrawy i dania mięsne, potrawy jarskie i półmięsne, ciasta i chleby oraz napoje. Stoły wręcz uginały się pod pysznościami. Samych chlebów była cała plejada: łebski, czosnkowy, z ziołami, chleb życia bez mąki. Wspaniałe dania obiadowe: krokiety kmiecia, niedźwiedzie łapki na złotym runie, bigos, pieczeń rzymska z jajkiem, karkówka w warzywach, kapusta pełna mięsa, nadziewane skrzydełka, babka ziemniaczana, kopytkowce, przecieraki, zlepieńce z soczewicą – to tylko niektóre z nich. A na deser wspaniała szarlotka, babeczki dyniowe, parzaki, pieczone jabłko i wiele innych. Dział napojów to wyłącznie trunki alkoholowe, wśród nich: mleczna uciecha, truskawkowy zawrót głowy i czarująca Mirabella. Łącznie liczba zgłoszonych do konkursu dań i trunków zwiększyła się od ubiegłego roku o 25. Sumując – 72 uczestników z powiatu legionowskiego zgłosiło 78 potraw.

Wielu gości

Impreza rozpoczęła się od powitania gości przez prowadzącą Teresę Krzyczkowską z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Wśród zgromadzonych: Anna Bogdan reprezentująca Terenowy Oddział Agencji Rynku Rolnego; Krzysztof Zaniewski, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego z Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich; Anna Gajewska, Kierownik Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; Anna Siewierska, Mazowieckie Doradztwo Rolnicze w Warszawie; Alicja Zakrzewska, Kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Legionowie; Agnieszka Sipika; Powiatowy Oddział Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego; Artur Borkowski, Przewodniczący Rady Miasta i Gminy Serock; radny, Józef Zając; sołtysi okolicznych wsi; Marian Malinowski, Komendant Ochotniczej Straży Pożarnej w Legionowie; przedstawiciele Miłośników Skubianki; przewodniczące kół gospodyń wiejskich; Prezes Elektro-Instal. Jednak najbardziej oklaskiwanym gościem w tym roku był nowy proboszcz parafii pod wezwaniem Św. Antoniego w Woli Kiełpińskiej – ksiądz Andrzej Marchlewski. W dowód sympatii ksiądz znalazł się w składzie jednej z komisji, oceniającej potrawy jarskie.

Szanowne Komisje

Któż nie chciałby być w komisjach oceniających wspaniałości na talerzach i w karafkach. Na razie zasady wyboru do ich zaszczytnego grona nie są sprecyzowane. Jak powiedziała prowadząca – były osoby, które „zasugerowały” chęć uczestnictwa w nich. W obliczu tych smakowitości nie dziwimy się, że chętni znaleźli się tak szybko. Każda komisja liczyła 4 członków. Wszyscy zaopatrzeni byli nie tylko w sztućce i talerzyki, ale również w kartki i długopisy, do robienia notatek. Choć humory wszystkim dopisywały, degustacja odbywała się w atmosferze skupienia. Gra warta była świeczki, na zwycięzców czekały interesujące nagrody. Wśród nich: roboty kuchenne i zestawy garnków. Wszystkie kategorie były oceniane za walory wizualne, smak i za związek z tradycją. Po degustacjach komisji odbyły się zamknięte obrady, podczas których wyłoniono zwycięzców.

Czas oczekiwania

Podczas obrad komisji czas umilały wszystkim występy artystyczne. Podobnie jak w ubiegłym roku, wystąpiła Joanna Folwarska z zespołem. Oprócz talentów muzycznych pani Joanna jest założycielką Stowarzyszenia Miłośników Skubianki. Prowadzi również zajęcia muzyczne dla okolicznych dzieci w swoim własnym domu. Uczestniczą w nich często również niewidome dzieci z Lasek. Oglądający żywo uczestniczyli w występie momentami klaszcząc i śpiewając razem z wykonawcami. Wszyscy dostali również upominki od zespołu w postaci „złotych” pierścionków. Kiedy komisje udały się na naradę, nadeszła upragniona przez wszystkich chwila – degustacja. Zachwytom nad specjalnościami tradycyjnej polskiej kuchni nie było końca. Posmakowanie tak szerokiego wachlarza potraw kończyło się w każdym przypadku komentarzem: – Ale się najadłam (-em).

Ogłoszenie wyników

Na zakończenie ogłoszono wyniki konkursu. W każdej kategorii przyznano trzy miejsca pierwsze oraz wyróżnienie. Nagrody dla laureatek konkursu i upominki dla uczestniczek ufundowało Stowarzyszenie i Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Pan Andrzej Różycki Dyrektor Terenowego Oddziału Agencji Rynku Rolnego w osobie Pani Anny Bogdan. Poniżej zamieszczamy wyniki konkursu na najlepszą potrawę tradycyjną w 2014 roku.

Potrawy jarskie i półmięsne:

(Komisja: przewodnicząca – Anna Gajewska, członkowie: Andrzej Marchlewski, Krzysztof Zakolski i Paweł Romanowski)
1 miejsce: Pani Wiesława Bella, zam. Szadki, za zupę grzybową,
2 miejsce: Pani Halina Skośkiewicz, zam. Borowa Góra, za bigos tradycyjny
3 miejsce: Pani Iwona Garbulińska, zam. Dosin, za pierogi z soczewicą.
Wyróżnienie za pasztet gajowego otrzymała Pani Agnieszka Pietrzak, zam. Guty

Ciasta i chleby:

(Komisja: przewodniczący – Barbara Zaniewska, członkowie: Agnieszka Sipika, Alicja Zakrzewska, Zofia Łaniewska)
1 miejsce: Pani Jadwiga Zalewska, zam. Marynino, za chlebek życia,
2 miejsce: Pani Janina Jakubowska, zam. Wola Kiełpińska, za ciasto „Pieczone jabłko”
3 miejsce: Pani Dorota Dyga, zam. Gąsiorowo, za parzaki.
Wyróżnienie za „Ciasto ze śliwkami i czekoladą” otrzymała Pani Małgorzata Pawlak zam. Gąsiorowo

Wyroby i potrawy mięsne

(Komisja: przewodnicząca – Anna Siewierska, członkowie: Anna Bogdan, Andrzej Gronek i Marek Szajda)
1 miejsce: Pani Barbara Cudziłło, zam. Dosin, za pyzy mięsne
2 miejsce: Pani Wiesława Kacperska, zam. Karolino, za kotlety w ziołach,
3 miejsce: Pan Wioleta Welc, zam. Jachranka, za pieczeń rzymską z jajkiem.
Wyróżnienie w kategorii „Wyroby i potrawy mięsne” otrzymała Pani Honorata Główczk zam. Skubianka za karkówkę w warzywach.

Napoje

(Komisja: przewodniczący – Krzysztof Zaniewski, członkowie: Justyna Matuszewska, Wiesław Winnicki i Marian Malinowski)
1 miejsce: Pani Halina Nałęcz, zam. Marynino, za nalewkę Smorodinówka,
2 miejsce: Pani Elżbieta Portasiewicz, zam. Serock, za nalewkę Borówczanka leśna
3 miejsce: Pani Barbara Chrzanowska, zam. Skubianka, za nalewkę „Pachnąca róża”.
Wyróżnienie w kategorii napoje otrzymała Pani Małgorzata Bilińska zam. Skubianka.