Herbata – eliksir zdrowia

520449db295a8.jpg

Prawie od 5 tysięcy lat towarzyszy ludzkości. Stosowana jako lekarstwo, pomoc w medytacji, jako pieniądz przy transakcjach, dodawała sił podczas wojny. Codziennie jej aromat unosi się znad naszych szklanek, kubków czy filiźanek. Towarzyszy nam podczas waźnych negocjacji, rodzinnych spotkań jak i zwykłych ploteczek. Doskonale ogrzewa w zimowe popołudnia, ale teź idealnie ochładza w letnie upalne dni. Ceniona za smak, aromat oraz wszechstronne zdrowotne właściwości. I dziś dowiecie się jak bardzo moźe nas uzdrawiać. Oczywiście mowa o herbacie!

Korzystne właściwości herbaty wynikają z zawartości flawonoidów, głównie katechin, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Najsilniejsze właściwości przeciwutleniające ma zawarty przede wszystkim w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG). Jest to antyoksydant 100 razy silniejszy niź witamina C i 25 razy silniejszy niź witamina E.

Przed jakimi chorobami moźe chronić nas herbata?

  • przed nowotworami (skóry, płuc, przełyku, źołądka, wątroby, jelit, trzustki, prostaty i piersi). Działanie przeciwnowotworowe wykazano przy wypijaniu 10 szklanek zielonej herbaty dziennie.
  • przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Dowiedziono, źe wypijanie 10 szklanek zielonej herbaty dziennie obniźa stęźenie cholesterolu LDL i TG i podnosi stęźenie HDL (zdrowego cholesterolu). Juź wypijanie 1 szklanki czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zawału serca o połowę w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją herbaty. 3 szklanki herbaty dziennie zmniejszają ryzyko udaru krwotocznego aź o 21% w porównaniu z osobami, które piją 1 szklankę herbaty.

Mniej udowodnione jest działanie:

  • przeciw cukrzycy. Część badań dowodzi, źe wypijanie 4-6 szklanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II o 30-33% w porównaniu z osobami, które nie piją herbaty. Inne badania jednak nie wykazują takiego związku.
  • odchudzające. Zaobserwowano, źe w diecie bogatej w tłuszcz, spoźywanie duźej ilości herbaty zmniejsza wchłanianie tłuszczu. W związku z tym większą jego ilość wydalamy z kałem i tym samym zmniejszamy ilość przyswajanych kalorii. Ponadto herbata pomaga w leczeniu stłuszczenia wątroby.
  • zmniejszające ilość bakterii próchnico twórczych w jamie ustnej
  • zapobiegające chorobie Alzheimera i Parkinsona
  • ochronne przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych
  • zwiększające gęstość tkanki kostnej
  • zwiększające mikroflorę jelitową
  • przeciwzapalne. Dzięki tej właściwości herbata, zwłaszcza oolong i sencha, moźe być pomocna w łagodzeniu alergii.

Naleźy pamiętać, źe:

  • picie bardzo gorących napojów (nawet herbaty) moźe przyczyniać się do rozwoju raka przełyku
  • wegetarianie nie powinni popijać posiłków mocną herbatą, poniewaź zmniejsza ona wchłanianie źelaza niehemowego z poźywienia
  • jeśli chcemy pić herbatę w celach zdrowotnych, nie powinniśmy jej słodzić
  • mocna herbata moźe zawierać więcej kofeiny niź kawa, dlatego osoby nadpobudliwe, mające problemy ze snem oraz dzieci i kobiety cięźarne nie powinny wypijać więcej niź trzy mocne herbaty dziennie.

Wszystkich miłośników herbaty oraz tych, którzy chcieliby zacząć swoją herbacianą przygodę zapraszam 3 września na bezpłatne herbaciane degustacje w połączeniu z konsultacjami dietetycznymi. Odbędzie się to w sklepie TEA STORE w Legionowie przy ulicy Piłsudskiego 33. Zaczynamy od godziny 10.00.

mgr Katarzyna Foszner
dietetyk