Ciasto Fale Dunaju

ciasto-fale-dunaju-wypiekibeaty

To ciasto ze starego zeszytu, nieco sentymentalne, ale bardzo smaczne i jesienne w swoim charakterze. Marmurkowe ciasto pieczone z dużą ilością śliwek, z kremem budyniowym czekoladową polewą – to musi być udane połączenie smaków 🙂

Składniki:

ciasto:
200 g miękkiego masła
6 dużych jajek – białka i żółtka oddzielnie
300 g mąki pszennej
200 g cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek

krem:
100 g miękkiego masła
pół litra mleka
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

polewa czekoladowa:
100 g masła
2 łyżki gorzkiego kakao
100 g cukru pudru
2 łyżki wody

Wykonanie:

ciasto:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Dodaj pojedynczo po żółtku do masy maślanej – na zmianę z łyżką mąki.
Dodaj pozostałą mąkę i krótko zmiksuj – ciasto będzie gęste.
Białka zmiksuj na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj gorzkie kakao oraz dwie łyżki wody, a do drugiej dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj delikatnie.
Do foremki o wielkości około 19/30 cm wyłóż białe ciasto, na nim rozłóż łyżką ciasto czekoladowe.
Śliwki przekrój na pół i usuń pestki, ułóż owoce skórką do dołu na czekoladowym cieście.
Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu ostudź.

krem:
Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
W odlanej części wymieszaj obydwie mąki oraz cukier, wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.
Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj wierzch woreczkiem foliowym (nie powstanie wtedy twarda skórka) i odstaw do wystudzenia – w pokojowej temperaturze.
Do budyniu dodaj miękkie masło i krótko zmiksuj.
Wyłóż krem na ostudzone ciasto.

polewa:
Do rondelka włóż masło, dodaj cukier, kakao oraz wodę, mieszaj, aż całość się rozpuści i dobrze połączy.
Przestudź, a następnie wylej na krem.
Wierzch możesz dowolnie udekorować.


 

wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner