Przepisy świąteczne: Sernik z brzoskwiniami na korzennym spodzie

sernik

Przepis na świąteczny sernik z brzoskwiniami na korzennym spodzie otrzymaliśmy od Pani Małgorzaty.

Ciasto korzenne, składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła twardego
  • 2 jajka

Masa serowa, składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
  • 200 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • I dodatkowa duża puszka brzoskwiń i cukier puder.

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami lub siekać nożem na stolnicy).Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Masa serowa:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, dodać cały cukier oraz całą mąką ziemniaczaną.

Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty.

Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym pokrojone brzoskwinie.

Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok. 45 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik.

Można posypać cukrem pudrem.