Przepisy świąteczne: Jabłkowo śliwkowa przystawka na obniżenie poziomu cukru

jablka

Nie od dziś wiadomo, że cynamon ma właściwości obniżające poziom cukru, więc jabłkowo śliwkowa przystawka stanie się dla nas zbawienną słodkością, zwłaszcza w okresie świątecznym.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 100 g suszonych śliwek
  • 15 g cynamonu
  • Pół szklanki wody

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i oczyszczamy z pestek.

Jabłka trzemy na tarce – drobno szatkujemy. Dodajemy śliwki. Owoce zalewamy wodą.

Gotujemy/prażymy, aż owoce puszczą sok, gotujemy, ciągle mieszając 5-7 minut.

Po zakończonym gotowaniu, do owoców dodajemy cynamon. Wszystko mieszamy.

Ostawiamy na 15 minut, żeby owoce nabrały aromatu i podajemy ciepłe.