Przepisy świąteczne: Kompot z suszu wigilijny do zrobienia dzień przed Wigilią

kompot

Przepis na kompot z suszu wigilijny do zrobienia dzień przed Wigilią otrzymaliśmy od Pani Małgorzaty.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • Od 5 do 10 suszonych śliwek (im więcej tym mocniejszy będzie smak kompotu)
  • 5 łyżek (do smaku) cukru waniliowego
  • 1 laska cynamonu
  • 3 do 5 goździków

Przygotowanie:

Suszone owoce wkładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą.
Odstawiamy na całą noc do naciągnięcia.
Następnie gotujemy całość w tej samej wodzie, w której moczyły się owoce przez ok. 30 min.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, starty cynamon oraz goździki.
Tak przygotowany kompot z suszu wigilijny możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.