Przepisy świąteczne: Pieczona ryba po grecku z warzywami

pieczona_ryba

Pani Justyna przesłał nam przepis na pieczoną rybę po grecku z warzywami. Ponieważ filety nie są smażone, jest to mniej kaloryczna i zdrowsza wersja w porównaniu do potrawy przygotowanej w tradycyjny sposób.

Potrzebne naczynia:

Patelnia, przykrywka do patelni, naczynie żaroodporne, tarka, nóź, deska do krojenia warzyw.

Składniki:

  • 6 filetów z ryby, (tutaj mamy dowolność, może to być dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 4 marchewki
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta ostrej papryki
  • pół szklanki wody

 

Sposób wykonania:

Marchewki należy obrać i zetrzeć na tarce, cebulę i paprykę obieramy i drobno kroimy, pomidory również drobno kroimy.

Cebulę należy zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać na patelnię pozostałe warzywa i poddusić je pod przykrywką około 10 minut na małym ogniu, dodając wodę.

Wszystko doprawić przyprawami.

Następnie podduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na nie układamy filety z ryby.

Całość przykrywamy i wstawimy do piekarnika. Danie należy pic w 175’C około godziny.

Wyśmienicie smakuje na ciepło, jak również na zimno.

SMACZNEGO!