Przepisy świąteczne: Królewski sernik z kaszą manną i czekoladą

wigilia_sernik

Przepis na królewski sernik z kaszą manną i czekoladą otrzymaliśmy od Pani Justyny.
Składniki:

  • 1 kg  sera twarogowego naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Pół szklanki kaszy mannej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek jaj
  • 100 g masła lub margaryny
  • Rodzynki
  • Tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g herbatników
  • 50 g bułki tartej

Sposób wykonania:

Twaróg wymieszać z masłem/margaryną. Dodać żółtka jaj, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, jednocześnie mieszając.

Składniki muszą mieć jednolitą masę.

Następnie dodajemy kaszę manną i proszek budyniu i proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki mieszamy.

Do ciasta wsypujemy rodzynki.

Blachę należy posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą, a następnie ułożyć na dno herbatniki. Na herbatniki wylewamy całą masę przygotowanego ciasta.

Pieczemy około 1 godzinę w 180’C.

Po upieczeniu i ostudzeniu sernika należy rozpuścić w rondelku czekoladę w niewielkiej ilości wody (aby miała lekko płynną konsystencję). Ciasto polewamy czekoladą, a na wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Smakuje wyśmienicie.