Przepisy świąteczne: Rolada z bitą śmietaną marmurkowa zwana żyrafą

rolada

Rolada z bitą śmietaną marmurkowa zwana żyrafą to propozycja deseru świątecznego od Pani Agnieszki.
Składniki:
Ciasto:

  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszenne
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 500 ml śmietany 30%
  • łyżka żelatyny
  • dowolne owoce, u mnie 300g truskawek
  • cukier waniliowy

Przygotowanie ciasta:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
Mąki przesiewamy, dodajemy do ciasta, i delikatnie mieszamy. Około 10 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego (ja przekładam do zwykłej torebki foliowej i nacinam dziurkę) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy wzór jak łatki żyrafy.
Pieczemy przez 4 minuty w temp. 170 st C.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na upieczony wzór wykładamy ciemne ciasto i pieczemy 10 – 15 minut w 170 st C.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody 3-4 łyżki i odstawiamy do ostygnięcia
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.

Krem rozsmarowuję na rozłożonej roladzie, na masie układamy truskawki i zwijamy ponownie roladę i wkładam do lodówki na kilka godzin. Rolada jest puszysta i delikatna, smakuje wyśmienicie