Placki budyniowe z jabłkami

budyniowe placuszki wypieki beaty

Placki z jabłkami w nieco innej wersji:

składniki:
275 g mąki pszennej
opakowanie budyniu 40 g – np. waniliowy, śmietankowy, malinowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
2 jajka
375 g jogurtu naturalnego (dałam po połowie z kefirem)
2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
wykonanie:
Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj.
Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.

Uwagi – jeśli ciasto wydaje ci się zbyt gęste, to możesz dolać do niego trochę mleka 🙂

 


wypieki-beaty-kuchniaMam na imię Beata. Od kilku lat prowadzę blog wypiekibeaty.com.pl gdzie dzielę się przepisami na proste, szybkie i pyszne wypieki. Po moim domu biega dwójka dzieci, dwa koty i chomik. W takim rozgardiaszu nie mam czasu na długie przebywanie w kuchni, więc moje przepisy są idealne dla wszystkich zabieganych, ale również dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Serdecznie zapraszam

 

 

 

wypieki-beaty-baner