Przepisy świąteczne: Barszcz czerwony wigilijny – prosty przepis

barszcz

Przepis na barszcz wigilijny przesłał do nas Pan Robert w ramach konkursu świątecznego. Przypominamy, że na Wasze przepisy czekamy do 18 grudnia. Autor każdej receptury zostanie nagrodzony książką. Więcej o konkursie i dostępnych książkach TUTAJ.

 

Barszcz czerwony wigilijny

Składniki :

3 kg ugotowanych buraków

3 litry bulionu jarzynowego

cebula podsmażona na łyżce masła

dwa ząbki czosnku

liść laurowy

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarenka czarnego pieprzu

łyżeczka majeranku

łyżka octu

 

Do wrzącego, przecedzonego bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone buraki oraz czosnek.

Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i podsmażoną cebulkę.

Gotować jeszcze 5 minut.

Następnie dodać majeranek i odstawić barszcz na całą noc.

Następnego dnia odcedzić.

Doprowadzić barszcz prawie do zagotowania, a następnie odstawić z ognia i dodać ocet, ewentualnie pieprz i sól.