Przepisy świąteczne: Kruche ciasteczka z mandarynką i cynamonem

ciasteczka

Przepis na kruche ciasteczka z mandarynką i cynamonem przesłał do nas Pan Robert w ramach konkursu świątecznego. Przypominamy, że na Wasze przepisy czekamy do 18 grudnia. Autor każdej receptury zostanie nagrodzony książką. Więcej o konkursie i dostępnych książkach TUTAJ.

Kruche ciasteczka z mandarynką i cynamonem

Składniki na około 30 ciastek o średnicy 5 cm:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 110 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • świeżo otarta skórka z 2 mandarynek
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i posiekać na szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.

Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze).

Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 – 3 mm, lekko podsypując mąką.

Wycinać możemy dowolne kształty ciastek.

Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 12 minut lub do ze złocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przekładać ciasteczka.

Do przełożenia możemy użyć wedle upodobań:

  • dżem truskawkowy
  • masą kajmakową z puszki
  • czekoladowe ganache (30 ml śmietany kremówki 36% podgrzać i zdjąć z palnika, dodać 30 g posiekanej gorzkiej czekolady

i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; odczekać do zgęstnienia)