Przepisy świąteczne: Piernik dietetyczny, super prosty

piernik

Pani Małgorzata przesłała nam przepis na piernik dietetyczny. Mąka pszenna zastąpiona jest tu mąką ryżową i kasztanową, dlatego ciasto sprawdzi się nawet w diecie bezglutenowej. Dzięki zastąpieniu cukru erytrolem deser jest mniej kaloryczny niż w wersji tradycyjnej.

Składniki:

  • 70 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 20 migdałów lub nerkowców
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Mąkę ryżową i kasztanową połącz z żółtkiem, erytrytolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Dodaj posiekane orzechy, masło klarowane i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na pianę i połącz z masą na ciasto.
Przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp nieco wiórkami kokosowymi i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni na około 25 minut.