Pani Małgorzata przesłała nam przepis na piernik dietetyczny. Mąka pszenna zastąpiona jest tu mąką ryżową i kasztanową, dlatego ciasto sprawdzi się nawet w diecie bezglutenowej. Dzięki zastąpieniu cukru erytrolem deser jest mniej kaloryczny niż w wersji tradycyjnej.
Składniki:
- 70 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kasztanowej
- 5 białek
- 2 żółtka
- 4 łyżki erytrytolu
- 250 ml mleka migdałowego
- 3 łyżki masła klarowanego
- 20 migdałów lub nerkowców
- 1 łyżka naturalnego kakao
- Przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Mąkę ryżową i kasztanową połącz z żółtkiem, erytrytolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Dodaj posiekane orzechy, masło klarowane i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na pianę i połącz z masą na ciasto.
Przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp nieco wiórkami kokosowymi i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni na około 25 minut.