Przepisy świąteczne: Ryba po grecku

4421325931_cc7fbb8782_c

Ryba po grecku to kolejna propozycja świątecznej potrawy przesłana przez Pana Oskara. Autor deklaruje, że przepis jest łatwy, a przygotowanie potrawy zajmuje około godziny.

Składniki:

  • ryba ok 80-100 dag dorsza lub mintaja
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta, sól i pieprz
  • olej
  • marchewka 5/6 szt
  • pietruszka 1/2 szt
  • cebula 2 szt
  • papryka w proszku ostra ok 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier

Przygotowanie:

Rybę, jeśli trzeba, rozmrażamy, osuszamy i kroimy na kawałki. Posypujemy pieprzem i solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce albo mące i smażymy na rumiano.

Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Cebulę kroimy i szklimy na oleju.

Dodajemy marchew, pietruszkę i przyprawy.

Podlewamy wodą i dusimy często mieszając.

Gdy warzywa zaczną mięknąć, doprawiamy przyprawami i koncentratem do smaku.

Na spód naczynia wykładamy warzywa i kładziemy rybę, przykrywamy warzywami i tak do końca składników.

Ostatnią warstwą powinny być warzywa.