Przepisy świąteczne: Surówka z kapusty kiszonej

kapusta_kiszona

– Na wigilijnym stole nie może zabraknąć surówki z kapusty kiszonej – pisze Pani Justyna i przesyła nam swój świąteczny przepis.Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną najlepiej kupić ze sprawdzonego źródła, np. na rynku, z beczki (NIE z marketu).

Kapustę drobno kroimy. Cebule, marchewki i jabłka należy obrać, a następnie drobno pokroić lub poszatkować.

Warzywa i jabłka mieszamy ze sobą, dodając sok z cytryny, olej oraz pieprz i sól.

Odstawić na około godzinę przed podaniem w chłodne miejsce, aby wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.

GOTOWE!
Surówka jest znakomitym dodatkiem do dań wigilijnych.
SMACZNEGO!