Przepisy świąteczne. Tradycyjna sałatka śledziowa

salatka_sledziowa

Tradycyjna sałatka śledziowa z gotowanymi w mundurkach ziemniakami i buraczkami, z dodatkiem ugotowanego posiekanego jajka, cebuli i ogórków kiszonych.

Składniki:

250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
1 łyżka soku z cytryny
1 mała cebula
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
świeżo zmielony pieprz
3 buraki (ok. 500 g)
4 ziemniaki (ok. 500 g)
4 ogórki kiszone
5 jajek
150 g sera żółtego
pęczek szczypiorku(opcjonalnie, nie każdy lubi)

Przygotowanie:

Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Posmarować warstwą majonezu (ok. 1/3 ilości).

Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Warzywa odcedzić i ostudzić.

Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i doprawić solą oraz pieprzem, położyć na warstwie śledzia.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Posmarować warstwą majonezu.

Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sałatki i posmarować ostatnią częścią majonezu.

Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce, dodać do sałatki. Na wierzch dać starty ser , można dodać szczypiorek.

Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

 

– Znakomita potrawa, co roku na nią czekam, przy tym dosyć zdrowa, jeżeli ograniczymy ilość majonezu i sera żółtego – pisze Pan Robert, który nadesłał do nas ten przepis w ramach konkursu. Więcej o konkursie TUTAJ