Przepisy świąteczne: Zupa grzybowa z ziemniakami

zupa_grzybowa

Przepis na zupę grzybową z ziemniakami przesłała do nas Pani Agnieszka w ramach konkursu świątecznego. Przypominamy, że na Wasze przepisy czekamy do 18 grudnia. Autor każdej receptury zostanie nagrodzony książką. Więcej o konkursie i dostępnych książkach TUTAJ.

Zupa grzybowa z ziemniakami

Składniki:

80g suszonych grzybów

30g cebuli

2 małe marchewki

2 ząbki czosnku

2 ziela angielskie

Sól

pieprz

Przyprawa wegeta (do smaku)

1 łyżka oliwy z oliwek

ziemniaki

Przygotowanie:

Grzyby  dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie.

Cebulę poszatkować i zeszklić na oliwie z oliwek.

Marchewkę zetrzeć na tarce na grubszych oczach.

Grzyby z wodą przelać do garnka, dodać zeszkloną cebulkę, pokrojony na plasterki czosnek, startą marchewkę, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małej mocy palnika przez około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i wegetą.

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i podawać z zupą grzybową.

 

– W mojej rodzinie nie zabiela się zupy grzybowej wigilijnej. Przepis jest w rodzinie, odkąd pamiętam, a nawet dłużej. Menu Wigilijne różni się w różnych regionach Polski, przepis pochodzi z Małopolski. Zachęcam do spróbowania – pisze Pani Agnieszka, autorka powyższego przepisu.