Przepisy świąteczne. Piernik świąteczny, bardzo łatwy

ciasto

Publikowaliśmy już przepis na dietetyczny piernik bezglutenowy (przepis TUTAJ). Tym razem Pani Małgorzata podzieliła się z nami recepturą na świąteczny piernik według sprawdzonego i prostego przepisu. – Przepis na pyszny i wilgotny piernik świąteczny z polewą czekoladową – zachwala autorka.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g miodu
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka

Masło rozpuść z cukrem, wodą i miodem cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Do wystudzonego masła z miodem i cukrem dodaj dwa całe jajka i wymieszaj.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie połącz z solą, zielem angielskim i gotową przyprawą do piernika.

Ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę do rozpuszczonego masła. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.

Do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej mąką formy (możesz użyć także papieru do pieczenia), wyłóż gotową masę piernikową. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut.

Piernik świąteczny najlepiej pokryć polewą dopiero przed podaniem (zamiast polewy można posypać cukrem pudrem). Jak zrobić polewę do świątecznego piernika?

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło i dodaj 4 łyżki mleka.

Wymieszaj wszystkie składniki i polej ciasto.